Chcete přilákat turisty? Vsaďte na dobrou kuchyni (25.10.2010)

Článek o besedě s Tomiem Okamurou, kterou uspořádala Jana Fischerová

Lipnice nad Sázavou - Tvůrčí besedu o možnostech dalšího rozvoje komerční turistiky na Havlíčkobrodsku uspořádala poslankyně Parlamentu ČR Jana Fischerová v Lipnici nad Sázavou.

Autor: Ivo Havlík

Její pozvání přijal viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. „Jen v rozvojových zemích činí tak vysoký podíl turistů v hlavním městě, jaký je v Praze, vypadá to, jakoby v regionech nebylo pro cizince nic zajímavého a přitom opak je pravdou,” řekl Okamura a poukázal na Rakousko, kde útulná malá městečka lákají zrovna tolik, co Vídeň.

Okamura přitažlivost míst dál od metropolí vidí v připomínce, že v nich žily vynikající osobnosti kultury a v dobré regionální kuchyni. „Nesmíme se bát lokálních gastronomických specialit a místního piva, turista má hlad a žízeň za každého počasí a kulinářské zážitky patří ke spokojené dovolené stejně jako katedrály a obrazárny,” soudí uznávaný odborník.

Tomio Okamura má japonsko-korejské předky, ale po své mamince je napůl Čechem. Jeho cestovní kancelář k nám ročně doveze 110 tisíc turistů, nedávno byl představen japonskému císaři jako symbol spojující Česko a zemi vycházejícího slunce. Za příklad využití slavné osobnosti a dobré kuchyně Okamura vyzvedl lipnický hostinec U české koruny, v němž Jaroslav Hašek napsal tři ze čtyř dílů Osudů dobrého vojáka Švejka za světové války.

Zlý sen gurmánů

Zanedbaný objekt koupil spisovatelův vnuk Richard Hašek a usilovnou prací celé rodiny ho předělal na perlu českého pohostinství - s dobovým interiérem, chutnou kuchyní a lahodným Haškovým lipnickým speciálem. „Nebojme se lokálního piva,” pochválil počin Okamura, který v Praze vydává barevný žurnál Pivní magazín.

Pokud jde o jídlo, sarkasticky se vysmál zlému snu gurmánů - pizza v Čechách zahnala do kuchyňského kouta guláš, ztrácí se tím krajinný gastronomický kolorit. Za pravdu Okamurovi dal také Richard Hašek vlastní čerstvou zkušeností.

Minulý týden na Lipnici pobýval turista z Norska, ve Švejkových šlépejích objel kus Evropy, aby mezi Abrahámy vstoupil trachtací v lipnickém hostinci, kde na talíři určitě nečekal špagety. Jako spojené nádoby turistiky situaci vidí rovněž kastelán lipnického hradu Marek Hanzlík.

„Návštěvnost hradu by určitě utrpěla, kdyby v Lipnici nebyla zemitá hospoda a naopak - hostinec Haškovy rodiny by nebyl tak silným turistickým magnetem bez hradu,” poznamenal ještě Hanzlík a připomenul, že turistickému ruchu se ve svém díle nevyhnul ani Jaroslav Hašek, vždyť o tom napsal také povídku s názvem Průvodčí cizinců.

TOPlist